18 Şubat 2013 Pazartesi

Sow sol forvet oynar mı? | Hayır cephesi


Önce; genelden özele gidelim ve "Hayır" cevabını verenlerin kompozisyonuna yer verelim.
Ardından "Evet" diyenler koysun masaya argümanlarını.

Karar, sorumluluk ve yetki elbette Aykut Hocamız'da.
Ama okuyucu kamuoyu belki bu 2 yazıdan birine katılacaktır.

İlki ile başlayalım:



MERKEZ FORVET – KANAT FORVET ÇELİŞKİSİ

Birbirinden çok farklı iki görev: Merkez forvet, yani santrafor ve kanat forvet. Birçok takım tek forvet oynuyor günümüzde. Oyunu ileri yıkmak isteyenlerin büyük çoğunluğu bir pivot santrafor kullanma ihtiyacı hissederken, hızlı bir şekilde kontraya kalkan takımlar önüne top atabileceği bir santraforu, çabuk iki kanat adamıyla destekliyor.


SOW


Sow'u biz merkez adam olarak aldık. Bizden önce Lille'de, kanatlarda Hazard ve Gervinho oynarken ileride tek oynayan adamdı. Fransa ligi için 25 gol çok ciddi bir sayı. Golcü eksikliği çeken takıma ilaç olacağı düşüncesiyle alındı ve istatistiki anlamda başarısız olduğunu kimse söyleyemez.

Ancak Sow önüne top atıldığında, ceza sahasında topla buluşturulduğunda etkili olan bir forvet. Bitiriciliği üst düzey, kuvvetli, sprinti olan bir oyuncu. Ancak arkadan gelen oyunculara duvar olma konusunda Niang kadar etkili olamadı. Şu andaki kadroda bu işi en iyi yapan forvet ise Webo. Kuyt'ın da bu görevi çok iyi bir şekilde yapabildiğini gördük sezonun ilk yarısında bu mevkiide şans bulduğunda.


HEDEF SANTRAFOR?

Bu sezonun ilk yarısında Sow'un ileride yalnız kaldığı, stoperlerin arasında gereğinden fazla enerji harcadığı ve jeneriklik gollerle sonuçlanmış olsa bile saçma sapan vuruşlar yapmaya mecbur kalması konuşuldu. İşin boğuşma kısmı orta saha oyuncuları ileri yeteri kadar destek verebilseydi çok büyük takdir görürdü mutlaka. Sow müthiş mücadele etti, şahane goller attı, takımı sırtladı ancak yine de maksimum verim alamadık.


SOL FORVET?

Kesinlikle değil. Ancak Webo takıma katıldığından beri sol önde oynuyor Sow. Tamam belki stoperlerin arasında kaybolmuyor, rakip takımın beki de onu takip etmek için pozisyonunu istemsizce bırakıyor olabilir, zira Sow çizgide kalmıyor, top takımdayken Webo'ya yaklaşarak bir ikinci forvet gibi oynuyor. Ayrıca öndeki üçlü top rakipteyken de yer değiştiriyor sık sık. Yani dizilişte sol forvet olarak görünse dahi tam anlamıyla bir kanat forvet gibi oynamıyor.

Peki bunun zararları neler? Bir kere en etkili olduğu bölgeye geçmek için yerini bırakması gerekiyor. Her ne kadar disiplinli bir şekilde savunmaya gelse de tekrar hücuma kalkıldığında ekstra efor sarfediyor. O yerini bıraktığı için sol bek kanadında tek kalıyor, bindirme yapamıyor ve Sow ortada yakalanırsa o kanattan kontra yeme riski artıyor.


YARDIMCI FORVET?

Aykut Hoca Mersin maçının ikinci yarısında 4-4-2'ye dönmediğimiz konusunda ısrarcıydı. Diziliş olarak belki böyle bir komut vermemiş olabilir ancak Caner-Cristian değişikliğiyle birlikte takım doğal bir esneklik kazanmıştı, burası kesin.

Webo yine en ilerideyken, Sow daha sarkık oynadı. Top rakipteyken önde basma adına ileri fırlayıp Webo'yla birlikte rakibi rahatsız etti. Bu sayede 25 dakika çok dominant bir futbol oynadık. Rakip çıkamadı, biz hep önde bastık, sekenleri topladık ve sistem olarak esnektik.

Yani illa 4-2-3-1 oynayacaksak o 3'ün ortası Sow'un yeri. Rooney'nin Manchester United'daki görevinin aynısı. Top rakipteyken önde basarak forveti ikile, hücuma kalkılırken hedef santraforun gerisine gelerek onun duvar olduğu pozisyonlarda öne fırla. Sow için birebir uygun, maksimum verim alabileceğimiz pozisyon bu. Ayrıca yıllardır ne Alex'ten, ne de Cristian'dan gördüğümüz presi 25 dakikada göstermiş olması, ikisinin toplamından daha atlet bir oyuncu olması da cabası. 4-2-3-1'in 3'ünün ortasındaki oyuncu illa 10 numara karakterli olmak zorunda değil. Bugün Suarez de Liverpool'da Sturridge'in arkasında oynuyor, önde pres yapıyor, geriden fırlıyor ve gol bölgesinde bitiyor. Yani mantalite aynı.


KANAT FORVET

Peki takımda hiç mi kanat forvet yok da biz Sow'u solda kullanıyoruz. Var. Stoch ve Krasiç saf kanat forvet oyuncuları. Krasiç sakatlıklar şu bu derken bir türlü form tutamadı. Stoch deseniz sezon başından beri sahaya ne koydu diye sorulur. Peki bu oyuncular kenarda oturarak mı form tutar? Hayır. O yüzden hep tekrarlıyorum: Önde basarak başlayalım, skor üstünlüğünü alalım, Stoch'tan, Krasiç'ten ve gençlerden faydalanalım. İkisi de çok değerli, çok yetenekli oyuncular. Küstürmemek, faydalanmak Aykut Hoca'nın elinde.


MERKEZDEN KANADA

Yığınla örneği var bu tarz oyuncuların. Öyle dışarıda da aramaya gerek yok örneklerini. 2003-04 Daum Fenerbahçesinde solda Tuncay, sağda Serhat oynardı. İkisi de merkez/yardımcı forvet karakterli oyuncularken zamanla kanat oyuncularına evrildiler. Keza Anelka Fenerbahçe'ye geldiğinde aynı karakterde bir oyuncuydu. Daum onu da sağda kullandı ki Anelka sonrasında gittiği takımlarda da çoğunlukla kanat forvet olarak görev yaptı. Yani bazı oyuncular merkez/yardımcı forvetten kanat forvet pozisyonuna evrilmeye müsait. Peki Sow böyle mi? Bence değil. Bizim Sow'u kanat forvete dönüştürmeye ihtiyacımız var mı? Kesinlikle yok. Elimizde o mevkiinin oyuncuları var.

Avrupa'ya bakalım. Bir David Villa gerçeği var mesela reddedilmesi imkansız olan. Merkez forvetken daha serbest oynayan bir sol forvete dönüştü Barcelona'da. Hoş Barcelona'nın toplu veya topsuz oyundaki alan parselleme becerisi sayesinde önde oynayan oyuncular çok rahatlıkla alan değiştirme lüksüne sahipler.

Wayne Rooney de merkez/yardımcı forvet karakterli bir oyuncu olarak geldi Manchester United'a. Sir Alex Ferguson 2006'dan bu yana yer yer onu kanat forvet olarak da kullandı. Ön üçlü Rooney-Ronaldo-Tevez şeklindeyken bu sırıtmadı, çünkü üçü de hem çok çalışan, hem de birbirini çok iyi anlayan oyunculardı. Yine arkada iyi parsellenen bir alana, bu üçlüye bırakılan yaratıcılık eklendiğinde, Sir Alex Ferguson arkasına yaslanıp, rahat bir şekilde maçı izleme lüksüne sahipti.

Ancak daha geçen hafta Real Madrid karşısında Rooney sağ kanatta oynadı. İstediğiniz kadar disipline sokmaya çalışın, bu tarz oyuncular bir süre sonra maç içinde rakibini kovalamayı bırakabilir. Madrid'in gol dahil yakaladığı üç net pozisyonun hepsi Rooney'nin defansif disiplinsizliğinin sonucunda geldi. Daha maçın başında Coentrão'yu takip etmedi, onun çektiği şut direkten geri geldi. Kanat değiştiren Di Maria'yla ilgilenme gereği duymadı, onun yaptığı ortadan gol geldi. Yine ikinci yarıda Coentrão'nun bindirmesine müsade etti, bu sefer De Gea ayaklarıyla acayip bir kurtarış yaparak durumu kurtardı.

Hele bir de sezon başından Zeman kovulana kadar devam eden Totti-sol forvet durumu vardı ki, o Alex'i sol forvet oynatmak gibi bir şey. İstisnasız her rakip Roma'ya sağ kanattan yüklendi, çünkü Totti oyun karakterinden dolayı hiçbir şekilde sağ bek veya sağ kanat oyuncusunu kovalamadı. Zeman kovulduktan sonra Totti 2 santraforun arkasına çekildi, doğal pozisyonunu buldu ve daha Cumartesi akşamı Juventus'a şahane bir gol attı.
Barcelona'daki son yılında, özellikle sezonun ikinci yarısında Eto'o yer yer Messi'nin ortaya gelmesine fırsat tanımak adına sağa kaçıyordu. Inter'e transferinden sonra Mourinho direkt olarak kanatlara da sürdü Kamerunlu oyuncuyu ve Eto'o bu görevlerde hiç sırıtmadı.


SONUÇ

Neticede macera aramaya hiç gerek yok. Herkes maksimum verim sağlayacağı mevkiide oynamalı. Diziliş dışarıda kalmasını mı gerektiriyor? Gerekirse kalmalı. Her maça aynı dizilişle çıkılacak diye bir şart koşulduğunu sanmıyorum ben.

Ancak bir nokta var ki, ona da mutlaka değinmek gerek. Şu anda takımın seri yakalaması, üst üste galibiyetler alması, kesinlikle oyunculardan bireysel olarak maksimum performans almaktan daha önemli. Takım böyle kazanmaya devam ediyor mu? Sorun yok, alternatif tercihlere belki itiraz edilmez, ama doğurabileceği problemleri de göz önünde bulundurarak önlem almakta fayda var. 

4 yorum:

  1. Bence bu net bir işgüzarlık..Ligin ilk yarısı skor yükü Kuyt ve Sow'un omuzundaydı.. Özellikle Kuyt skora hem gol hem asist olarak önemli katkı yaptı..İlk yarı sonlarına doğru bir baktık hop Kuyt sol kanat hem de futbol hayatında neredeyse ilk kez(maç içi anti-markaj yer değiştirmelerden bahsetmiyorum) sorun ne Krasiç'e yer arıyoruz..Kuyt bir dağıldı pir dağıldı yeni yeni kendine geliyor 1-2 maçtır..
    Şimdi sıra sezonun ilk yarısı gol yükünü paylaşan Sow'da.. Golü yok zavallının.. Baroni yavaş yavaş geriye koşarken Sow kanatını kapatmak için perperişan koşturulup duruyor..Bate ve Trabzon maçlarında sallanmaya başladı muhtemelen aşırı yüklenmeden sakatlık gelecektir..
    Asimetrik pozisyon değişimi futbolda elbet olur ama iyi hocalar çoğunluk maç içi özelinde taktik hamle olarak yapar bunu..
    Ucube dizilimler size 1-2 maç kazandırır elbet..Ama FB nin geleceği bir şeyler uydurma değil toplam bir futbol felsefesini ilerletmek ve gelişmektir...

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir mevkii analizi olmuş, elinize sağlık.
    Ben de Sow'un esas mevkiisinden uzakta tutularak etkisinin azaldığını düşünüyorum. Ve bu gidişle oyuna küsüp veriminin iyice azalacağından endişeleniyorum. 4-4-2 dizilişinde Webo'nun biraz gerisinde ama kanatta değil içe dönük oynamalı. Webo'nun boşalttığı alanlara sızabilir, indirdiği toplarda bitiriciliğini konuşturur. Sow gibi adamdan Kuyt gibi bek kovalamasını beklemek yanlış olur, çünkü o skorer özelliği başat olan bir oyuncu. Onun karakteri striker, savunma esas özelliği değil Ve aslında adamdan savunma verimi alacağım diye hücum verimini de azaltıyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Sow cok kaliteli bir forvet oyuncusu ama 4-4-2 sistemle daha iyi bir is yapabilecegini dusunuyorum

    YanıtlaSil
  4. Aykut hoca sow-webo-kuyt üçlüsünden vazgeçmeyeceğine göre üçünden birden verim alınabilecek ve kaleye yakın oynatacak tek sistem 4-3-3 tür,ortada topal-emre-baroni ile...

    YanıtlaSil