3 Şubat 2013 Pazar

Fenerbahçe - Sivasspor: 1-2. Yanlışlar doğrulardan fazla olunca.


Öncelikle ilk maç yazımda daha güzel ve pozitif şeyler yazmayı isterdim, ama bu maç sonrası olumlu bir tablo çizmek çok mümkün değil. Yine de mümkün olduğunca bardağın dolu tarafından da bakarak bazı olumlu şeyleri de yazmaya çalıştım.

KADRO SEÇİMİ & BAŞLANGIÇ

Herkes 4-4-2 istese de, beklese de, Aykut Hoca 4-2-3-1'den vazgeçmedi. Buna rağmen iştahlı başladı takım. İlk 10 dakika sağlam pres yapan ve önde basan bir takım vardı sahada. Özellikle 10. dakika civarında faulle sonuçlanan pozisyondan önceki pres ve topa baskı çok güzeldi. Hoş, sonrasında şahane bir ikramla geriye düştük. Önce Bekir'in Eneramo'ya eşlik etmesi, sonrasında da Volkan'ın çok büyük hatasıyla rakip ilk şutunda golü buldu.

0-1

Geri düşünce paniklemeden, makul bir şekilde topu karşı alana geçirmeye başladı takım. İlk doğru diagonal pasın ceza sahasına giren Sow'u bulması da penaltıyla sonuçlandı. Kuyt tercihini eleştirenler mutlaka olacaktır. Liverpool'da Gerrard sahada değilse penaltıları Kuyt atıyordu. Alex'ten sonra penaltıcımızın kim olduğunun netleşmesinde kesinlikle fayda var, zira çok penaltı kazanan bir takım değiliz, bari kazandıklarımızdan yararlanalım.

İKİNCİ YARI VE 1-1

Yine önde basarak başladık ama daha 46. dakika içinde iki kez rakibe kontra fırsatı tanıdık. 50. dakika civarı Cristian geri geldi ve Emre daha ileride oynamaya başladı. Bu esnada topa daha iyi hakim olduk, geriden daha iyi çıktık ve neticesinde gol de geldi.

DEĞİŞİKLİKLER

Kenarda Caner'i görünce ben 4-4-2'ye döneceğimizi düşündüm ama Reto çıktı, ki adalesini tutuyordu çıkarken. Sonra bence takımın en iyisi olan Webo geldi kenara. Oyunu karşı yarı alana yıkmamıza rağmen golü bir türlü bulamadık. En son Emre-Topuz değişikliğyle 4-4-2'ye döndük ama çok önce ve başka oyuncularla uygulamaya geçirilmesi gereken sistem o kadar kısa sürede pek etkili olamadı haliyle.


1-2

Biz 17 korner ve bilimum duran top kullanıp gol bulamadık. Rakip 3 korner ve bizimkiyle kıyaslanamayacak kadar az sayıda tehlikeli duran top kullandı ve Bekir'in zamanlama hatasıyla da golü yedik. O golün, o saatten sonra çıkması da zordu ve çıkmadı.

NELER FARKLI YAPILABİLİRDİ?

1. Öncelikle ligin ceza sahası içerisindeki en tehlikeli oyuncusu bizim kadromuzda ve biz onu bugün solda oynattık. Ne zaman ceza sahasına girse tehlike yarattı, rakibi hataya zorladı, bir de penaltı kazandırdı. Sow kanatta olmaz, olmamalı.

2. Emre ve Webo çıkarken Kuyt ve Cristian 90 dakika sahada kalmayı haketmediler. Kimileri Webo sakatlandı diyor, hadi bunu anlayışla karşılayalım ama Cristian oyun içerisinde neredeyse hiç yoktu. Kuyt da belki çok koşuyor ve çabalıyor olabilir ama formunun ilk geldiği günle uzaktan yakından ilgisi kalmamış durumda. Rotasyona esas girmesi gereken oyuncular sahada 90 dakika kalınca, taraftar da forma adaletini ister istemez sorgular.

3. İsteğe, iştaha ve mücadeleye kimse laf söylemeyecektir, ancak oyuna yapılan müdahalelerle bugün kendi ayağımıza kurşun sıktığımız gün gibi ortada. Daha cesur olup, risk almaktan çekinmemeli kenar yönetim.

SONUÇ

Başarı için istikrarın şart olduğunu savunanlardanım, ancak yanlışta ısrar devam ederse başarı ve istikrar kelimelerini bir arada kullanmak çok zorlaşır. Aykut Hoca dile getirdiği teknik direktör takımını yaratmak istiyorsa radikal kararlar almak mecburiyetinde artık. Bugün çatlak sesler çok yüksek çıkacaktır, çünkü dediğim gibi kurşunu kendi ayağımıza sıktık. Birlikteliğe en çok ihtiyaç duyulan anda, taraftar bu kadar güzel bir atmosfer yaratmışken, takım da belki en iştahlı oyununu oynarken, her şeyin yanlış hamlelerle tepetaklak olmasının getirdiği ve getireceği hayal kırıklığı çok büyük olur ve olacaktır. Doğru kadro, doğru diziliş ve doğru oyun için yapılması gerekenler çok basit ancak niye yap(a)madığımızın cevabını açıkçası ben bulamıyorum.

http://twitter.com/firataktav

6 yorum:

  1. her şeyi matematik üzerinden sorguluyoruz.
    halbuki sporun en önemli etmeni psikolojidir.

    bu takım 2-0 öne geçse, kalan dakikalarda izleyicileri mest edecek futbol sergileyebilir ama beceremiyor.
    çünkü;
    kalecisi yok!

    kaleye gelen her topun gol olmasının, diğer oyuncuların moral-motivasyonuna yüklediği olumsuz katkı nedense hiç düşünülmüyor.
    öyle ki;
    futbolcular yüklendikleri stres ve travma yüzünden, 15 m ilerideki arkadaşlarına bile pas veremez, girdikleri pozisyonları gole çeviremez hale geliyorlar.
    bu durum, defans oyuncularının bile paniklemesine ve rahat futbol oynamasına engel oluyor.

    futbolun 1. kuralı; kaleyi çok emin ellere teslim etmekten geçer.
    dünyanın bütün iyi teknik direktörlerinin takımları için ilk arayışı budur.

    fenerbahçe; volkan ısrarı yüzünden 3 şampiyonluk kaçırdı, bu sene 4.'sü olmasın isteniyorsa, kale derhal serkan'a veya mert'e teslim edilmelidir.

    YanıtlaSil
  2. 4-4-2'ye geçilmeli.
    Kuyt mücadele ediyor, savaşıyor,çok top kaybı yapıyor, pas atamıyor,ortaları etkisiz, yararsız.Şuanda oynamaması gerekiyor.
    Sow, Emre 90 dk oynaması gerekiyor.
    Volkan çok kötü, dinlenmeye alınabilir.Mert de çok kaliteli bir kaleci.Bunu yapması gerekir Aykut Hocanın.
    Meireles,Baroni oyunun hakkını vermiyor.
    Topuz,Caner,Bekir,Selçuk bana göre Fenerbahçe'de oynayacak kalitede değil.
    Gökhan da pek eskisi gibi değil malesef.

    YanıtlaSil
  3. Yazınızı beğenmekle birlikte naçizane görüşüm şu şekildedir. Bugün sahada günlerdir taraftarın beklediği mücadeleyi veren bir takım olmasına rağmen Aykut Kocaman ın Volkan ın haftalardır düşen performansını tespit edememesi(Sakat oynuyor diyecekler olursa: o zaman oynamasın), sahada ruh gibi gezinen C.Baroni 'yi görememesi, Kuyt ın bu kadar çok top kaybıyla sahada kalması ve buna ek olarak Stoch, Krasic gibi kanat silahlarının 18 e bile alınmaması yenilgiye davet çıkardı. Aykut Kocamanın bugün ne mazereti olabilir diye düşündüğüm zaman ise Yobo olmadığı için Egemen in ceza sahası dışında gereksiz faullerle rakibe nefes aldırmasından başka bir şey aklıma gelmiyor. Aykut Kocaman ne zaman performansa forma verir, ne zaman Fenerbahçe yi basit oynatır(Pas futbolu ile değil)yada ne zaman korkak futbol oynatmayı bırakır o zaman Fenerbahçe bir şeyleri başarır. Tabii bunun için de önce kendisinin silkelenip üstündeki özgüvensizliği atması gerekiyor fakat maalesef ki buna yönelik bir umut ışığı dahi göremiyoruz. Resmi daha da büyütecek olduğumuzda ise; yıpranmış/yıpratılmış ve taraftarının kalbini kırmış bu yönetimin sezon sonunda görevi bırakması ve camiada beyaz sayfa açılması en doğru karar gibi gözükmektedir. Not: Herkesten çok Fenerbahçeliyim.

    YanıtlaSil
  4. son maçlarda daha çok duyar olduğumuz 2 cümle "kaleyi ilk bulan şut gol oldu veya adamların2 şutu var ikiside gol oldu" yanlış zaten bu bakış açısıyla başlıyor! şut kaleye gol olması için atılır. istersen 90 dk da 1 tane atarsın istersen 20 tane hepsi gol amaçla olur. kalede ruhsuz bir kalecin,önlerinde yeteneksiz 2 tane stoperin olacak sonra yediğin goller tesadeüf olacak,yok öyle birşey! zaten 20. hafta olmuş haala "hatalarımızdan ders alıcaz, daha çok çalışmamız lazım" gibi sözler söyleniyorsa bilinisin ki taraftarla dalga geçiliyor! dün birkaç tane futbolcudan bunları duydum! zieglerin ters ayağıyla açtığı ortayı 19 hafta ilk 11 de banko oynayıp birde milli formayı emanet alan hasan ali rüyasında göremez! bugünlere nasıl geldğimizin cevaplarından biride budur! bir diğeri ise aykut hocanın " dün en iyi futbolumuzdan birini oynadık..." sözleriyle başlayan komedi! demek ki Fenerbahçe nin oynayabileceği futbolun bile farkında değil! dillere destan "burası kadıköy burdan çıkış yok" sözünü yerlere gömen bir takım! takımın en kabiliyetsiz futbolcusuna penaltı kullandıran bir takım!
    sene başından beri aykut hocayı istemeyen taraftara hain,çatlak ses gözüyle bakan güruh bu sonuçlardan sonra biraz olsun utanıyordur umarım!
    hiçbir taraftar grubuna yada anadolu derneklerine üye olmayan,sadece fenerbahçe kartımla direk olarak fenerbahçeye bağlı olan ben bile hocayı istifaya çağırdığım an hain ilan ediliyorum.
    fenerbahçe, dinamiklerini harekete geçiremiyor. takımın başında ki ve saha içindekiler taraftarın raconunun bilmiyorlar! fenerbahçe taraftarı hain değildir. 17 de 16 yapacak takımıda 3-0dan 4-3 yapacak takımıda biliyoruz biz. bu takım onların hiçbiri değil!

    YanıtlaSil
  5. volkan - kuyt - meireles - topal- stoch dinlendirilmeli.Salih - Emre -Sezer -Baroni degerlendırılmelı.Sow webo veya Sow Semıh oynamalı.Kanatlarda Caner ve Topuz olmalı.Bu kadar...Orhan Şam iyi yedek olur.

    YanıtlaSil
  6. 4-4-2

    mert gökhan,yobo,serdar,h.ali m.topuz emre meireles ziegler sow webo

    YanıtlaSil