10 Mayıs 2013 Cuma

Wembley'de ilk FA Cup finali


Bu yıl dünyanın en eski futbol turnuvası olan FA Kupasının 90. yıldönümü. Cumartesi Wembley'de Man City - Wigan finali var. Şimdi orjinal Wembley stadında oynanan ilk finale gidelim ve şahane fotolar eşliğinde Bolton - West Ham maçını yaşayalım...

The Empire Stadium at Wembley (sonradan Wembley Stadı olmuş) Britanya imparatorluğuna üye olan ülkeler için inşa edilmiş ve bu stadda düzenlenen ilk maç FA Kupası final maçı olmuştur. 

Özel araçla maça gelen taraftarlar.

Maça ilgi yoğun olduğu için biletler maçtan önce satılmıştı. Ancak stad etrafındakı bilet gişelerinde bilet bulmak mümkündü. Maçın başlamasına saatler kala stad kapıları açılmaya başlıyor ancak hazırlıksız özel güvenlik görevlileri ve personeli az olan polisler bu büyük kalabalığa karşı koymakta zorlanıyordu. Neredeyse ezilme tehlikesi geçiriyorlardı. Bir kaç dakika sonra polisler stad kapılarını yeniden kapatmak zorunda kalıyorlar. Maçın başlamasına az bir süre kalmasına rağmen dışarda binlerce taraftar bekletiliyordu. Sabırsız taraftarlar farklı yollarla, tırmanarak stadın içine girmeyi başarmıştı. 

Stada girmek için turnikelerde bekleyen taraftarlar.

Maçı izlemek için duvarlara tırmanan taraftarlar.


Stadı işgal eden taraftarlar.
Resmi olarak maça katılım sayı 126.047 olarak açıklandı. Ama 150-300 bin arası taraftar stad içinde ve ya stad etrafındaydı.

Muhteşem Wembley stadının havadan görüntüsü.

Bu arada Bolton takımı maç için stada gelmişti ancak orduya benzeyen taraftarlardan dolayı takım otobüsünden inip taraftarların arasından stada doğru yürüyerek haraket etmişlerdi. 

Her iki takım ve Kral V. George stada gelmişti ve maçın başlaması için dakikalar kalmıştı. Maç başlamadan artık maçın bir yıldızı vardı. Bu beyaz renkli, "Billie" takma adıyla bir attı. Stad zeminine kadar ulaşan taraftarları geri püskürterek maçın başlamasına yardım ediyordu. Ve finalin ismi bile koyulmuşdu - "Beyaz Atlı Final". 

"Billie" görevini yerine getiriyor.

"Billie"nin uğraşları sayesinde bu müthiş maç 45 dakika gecikmeli olarak başlamak üzereydi. Sol tarafta West Ham kaptanı George Kay, sağ taraftaysa Bolton kaptanı Joe Smith maç öncesi bir birlerine başarılar diliyor ve hatıra resmi çektiriyorlardı.

George Kay ve Joe Smith (soldan sağa)

Ama koşullar futbol oynamak için hiç iyi değildi. Mesela korner kullanmak için köşe bayrağına giden futbolcu dakikalarca polisin taraftarları zeminden çıkarmasını bekliyordu. Yine de Bolton daha maçın 3. dakikasında 1-0 öne geçmeyi başarmıştı. 2. yarıda da 1 gol bulan Bolton farkı 2 sayıya çıkarmıştı. Jack Smith öyle sert bir vuruş yapmıştı ki taraftarların yarısı golü görememişti bile. 

Polis zemine giren taraftarları dışarı çıkarmak için itiyor.

Çatıdakiler kuş değil, taraftarlar!

Bolton 2. Lig ekibi West Ham'i 2-0 mağlup ederek Orjinal Wembley stadında kupayı kazanan ilk takım ünvanına sahip oldu. Maç sırasında ve sonrasında yaklaşık 900 kişi yaralanmış onlardan 22'si hastaneye kaldırılmıştı. 

Bolton futbolcuları kupayla poz veriyor.

Ve sonda o maçtan mükemmel görüntüler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder