28 Mayıs 2013 Salı

Güney Galler Derbisi; Swansea v Cardiff

Premier Lig derbileri sever... United v City, Arsenal v Tottenham, Liverpool v Everton, Newcastle v Sunderland ve s. Herkes bu derbileri daha çok sever, izler ama gelecek sezon Premier Lig'de izleyeceğimiz derbi dünyanın en büyük 5. bölgeseler derbilerinden biri. Swansea City v Cardiff City... 


Çok basit... Swansea Cardiff'den nefret eder, Cardiff de Swansea'den. En son derbi 2011 yılında Swansea'nin stadında oynandı ve Cardiff City o maçtan 1-0 galip ayrılmıştı. Gelecek sezondan ilk kez Premier Lig'de kozlarını paylaşacaklar...


Ezeli rakibine nazaran daha başarılı olan Cardiff City 1889 yılında kuruldu. Futbol kulübünün kurulma nedeni o zamanlar moda olan bir sebeple bağlı. Farklı spor dallarında mücadele eden takımlar oyuncularının kış aylarında formda kalması için futbol takımları kuruyorlardı. Cardiff City de bu modaya uyan kulüplerden. İlk yıllarda Riverside A.F.C. olarak bilinen kulüp 1905 yılında Kral VII Edward tarafından Cardiff'e şehir statüsü verilmesi sebebiyle Cardiff City olarak değiştirmek için talepte bulundu ancak yüksek seviyeli liglerde oynamadığı için bu talep reddedildi. İsim değişikliğinde ısrarlı olan kulüp 1907 senesinde Galler Güney Futbol Ligine katıldı ve sonraki yıl ismini resmen Cardiff City olarak değiştirmeyi başardı. 

Kulüp tarihinin en başarılı yılları 1920'li senelere dayanıyor. 1925 ve 1927 senelerinde FA Kupasında final oynayan takım 1927 senesindeki finalde Arsenal'i 1-0 mağlup ederek FA Kupasını müzesine götürdü. Bu kupanın anlamı çok büyük. Çünkü İngiltere dışından FA Kupasını kazanan ilk ve tek takım Cardiff City. Ve bu başarının ezeli rakip Swansea City'nin biraz altda kalmasında büyük rolü var. 

1927 yılında Arsenal'i 1-0 mağlup edip FA Kupasını kazanan Cardiff City kadrosu

1912 yılında kurulan Swansea City kulübünün de kuruluşu ezeli rakibi Cardiff City ile hemen hemen aynı. İlk yıllarda Swansea Town A.F.C. ismiyle rugby liginde boy gösteren kulüp oyuncularının formda kalması için futbol takımı kurar ve hikaye başlar... 

1921 yılında Galler Güney Futbol Liginde boy gösteren takım uzun yıllar Swansea Town ismini kullanıyordu, taki 1969 yılında Swansea'ye şehir statüsü verilene kadar. O yıldan sonra Swansea City olarak anılmaya başlayan kulüp uzun yıllar 1. ve 2. futbol liglerinde oynadı. 2 kez FA Kupasında yarıfinal oynasalar da hala bu kupayı kazanamadılar ve Cardiff hala 1-0 önde... 10 kez de Galler Kupasını müzesine götürmüş. 

Swansea City Anfield'de Bill Shankly'nin Liverpool'unu 1-0 mağlup ettiği gün.
Swansea taraftarlarının yüzü 2000'li yıllarda gülmeye başlamış. Taraftarlar demişken kulübün %20 pay hakkı The Swansea City Supporters Ltd'ye ait... 2005 senesinde yeni Liberty Stadına taşınan kulüp aynı sene 1. Lige yükselmeyi başarmış. Daha sonra kulübün başına geçen Roberto Martinez kıl payı şampiyonluklar kaçırarak takımını Championship'e yükseltememiş. Yine de Swansea'de başarılı sezonlar geçiren ve güzel futbol oynatan Martinez 2009 yılında Wigan'dan gelen teklifi geri çevirmiyor ve takımın başına bu kez Portekizli Paolo Sousa geçiyor. Defansif futbol anlayışına sahip ve tiki taka futbolu oynatan teknik adam çok kısa süre sonra Swansea'den ayrılarak Leicester'in yolunu tutuyor. Şimdiki Liverpool menajeri Brendan Rodgers'in takımın başına geçmesiyle birlikte Swansea City 2010-11 sezonunda play-off oynamaya hakk kazanıyor ve Premier Lig'in yolunu tutuyor. İlk sezonunda gayet iyi performans sergileyen kulüp Man City, Arsenal ve Liverpool kulüplerine kendi evinde kök söktürüyor. 2011-12 sezonunu 11. sırada tamamlayan kulüp Brendan Rodgers'le yollarını ayırıyor ve Michael Laudrup'la yeni heyecana başlıyor. 2012-13 sezonunda da güzel futbolunu sahaya yansıtan Swansea gelecek sezonlar için olumlu sinyaller veriyor. Zaten bu sezon tarihlerinde ilk kez kazandıkları İngiltere Lig Kupası yeni adıyla Capital One Kupasıyla nasıl iyi takım olduklarını kanıtladılar.



Güney Galler Derbisine gelecek olursak en başta belirttiğim gibi dünya futbolunun en büyük 5. bölgesel derbisi oluyor. Öyleki Swansea City - Cardiff City derbileri İngilterede en sert rekabet olarak bilinir. İki takım taraftarları bir birine tarifsiz şekilde nefret eder. İlk kez 7 Eylül 1912 senesinde karşı karşıya gelen takımlar sahadan 1-1 beraberlikle ayrılır. Maçtan sonra taraftarlar arasında çıkan taşlı sopalı kavgada bir çok taraftar hastanelik olur. Diğer derbilerde olduğu gibi bu derbi sonrasında da skordan çok taraftar kavgaları günlerce konuşulan olay oluyor... 20 Ağustos 1938 yılında Swansea Town'un sahasında bir jubile maçı düzenlenir ve maç 3-3 biter. Aslında her iki takım dostluk mesajları vermek için çok büyük çaba harcar. Ancak taraftarlar bu kez de skordan memnun değillerdir ve çok büyük kavga çıkar. Atılan koltuklardan biri Cardiff'li taraftarın kafasına isabet eder ve taraftar aldığı darbe sonucu yaşamını yitirir. O andan sonra başlayan intikam duygusu derbinin tansiyonunu daha da ateşler... Altdaki fotodan belli olduğu gibi ateşi körükleyen sadece taraftarlar değil.  

Swansea City efsaneleri Lee Trundle ve Alan Tate Cardiff City'ye olan "sevgi"lerini gösterirken.
Swansea City'nin Danimarkalı menajeri Michael Laudrup da bu derbiyi sabırsızlıkla bekliyor. El Clasico ve Torino derbilerinde boy gösteren Laudrup, Lazio formasıyla çıktığı Roma derbilerini Güney Galler Derbisine daha çok benzetiyor. 

Gelecek sezon Premier Ligde ilk kez Güney Galler Derbisi izleme fırsatı yakalayacağız. Artık Premier Ligin %10'u Galler futboluna ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder