27 Nisan 2013 Cumartesi

Merseyside'lı İskoç David Moyes'le kısa sohbet

Bu kez sizlere Ada futbolunun en önemli teknik direktörlerinden biri, 2002 yılından beri Everton kulübünün teknik patronu olan David Moyes'in "Yahoo Sports"a verdiği röportajı sunuyorum. 

Sir Alex Ferguson'la birlikte 3 kez yılın en iyi teknik direktörü ödülünün sahibi olan Moyes'in tek başarısı 2009 yılında FA Cup'da finale kadar çıkması... FA Cup tarihinin en hızlı golü o gün Everton'lu Louis Saha tarafından atılsa da sonda gülen taraf Drogba ve Lampard'ın golleriyle Chelsea olmuştu. Sadece bu maç değil, David Moyes kariyerindeki bir çok maçı bu yüzden, takımında yıldız futbolcular olmadığı için kaybetti. Yıllardır kulüp patronu Bill Kenwright Moyes'e daha iyi kadro kurması için iyi bütçe ayırmıyor. Ama o her zaman elindeki oyuncuyu yıldıza çevirmesini çok iyi biliyor ve röportajda İngiltere U-21 ortasaha oyuncusu ve Everton'un geleceği Ross Barkley, dinamosu Fellaini ve tecrübelerinden yararlandığı Phill Neville ve bir çok konuya değiniyor...


- Eveton'un bu sezonki yerini nasıl değerlendiyirsunuz?
- Bence takımımız çok iyi mücadele etti ve her zaman olduğu gibi bu sezonda ilk 8 içinde yerimizi korumayı başardık. Bu sezon için kısaca söylemek istediğim şey; çok iyi mücadele ettik ve sezon öncesi belirlediğimiz hedefin az da olsa üstüne çıkmayı başardık.

- Takımınızda sıkca görülen devamlılık ve istikrarın formülü nedir?
- Takıma yeni oyuncular geldiğinde onlarla çok sıkı çalışıyor ve takıma çabuk adapte olmaları için yoğun çaba harcıyoruz. Bu oyuncuları seçerken öncelikle onların karakterlerine ve teknik kapasitelerine önem veriyoruz. Bu bize ligdeki üst düzey takımlarla mücadele etmek için imkan yaratıyor. Uzun yıllardır bunu yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. 

- Marouane Fellaini sezonun ilk haftasındakı Manchester United maçında müthiş mücadele etmiş ve ilk haftalarda önemli puanlar kazandırmıştı. Bu performansını sezonun geneline yaymayı başardı. Böyle bir oyuncuyu takımda tutmak için müthiş bir çaba harcamalısınız...
- Manchester United maçının kahramanı Marouane idi ama diğer oyunculara da haksızlık olmasın. Onlar da çok iyi mücadele etmişlerdi. Fellaini yalnızca beden ölçülerine göre takımın en büyük parçası değil. O bizim için çok değerli biri ve bunun için takımdakı rolü çok büyük. Onu gelecek sezon da Goodison Park'da izlemek herkes için iyi olacak...



- Sizce Fellaini orta sahada mı yoksa forvet arkasında mı daha etkili?
- Marouane çok iyi bir futbolcu ve bence her iki pozisyonda da çok etkili oluyor. Bu sezon daha çok forvet arkası oynadı. Son günlerdeyse biraz geriye çektik. Forvet arkası pozisyonunda bir çok golü var bu sezon ve büyük olasılıkla gelecek sezon da böyle devam edecek.

- Ross Barkley Sheffield Wednesday ve Leeds United takımlarında kiralık oynuyor. Onun için hep olumlu şeyler söylüyorsunuz ve anlaşılan sizi çok etkilemiş. Taraftarlar da çok büyük beklenti içerisinde... Gelişimi için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
- Herkesin beklenti içerisinde olduğunu görüyorum ama bu sezon çok sakatlık geçirdi ve fazla maç eksiği var. Önümüzdeki sezonlarda onu daha çok kullanmayı düşünüyorum. Öncelikle ona zaman tanımamız lazım. Tecrübe kazanması için onu kıralık gönderdik ve en doğru zamanda geri dönüp bize yarar sağlayacak.


- Geçen on yıl içerisinde Everton kulübü bir çok yetenekli genç futbolcular yetiştirdi. Bu alandaki başarınızın sırrı nedir?
- Sırr... İyi bir akademimiz var ve mümkün olduğunca çok sayıda yerel yetenekli çocukları bulup, yetiştiriyoruz. Bu oyunculardan kurulu çok küçük bir takımımız var ve gelecekte onlardan çok iyi yararlanacağız. Ben her zaman genç oyunculara iyi niyetle yaklaşırım ve onları devamlı oynatmak istiyorum. Eğer onlar da benim beklentilerime en iyi şekilde cevap veriyorsa takımda yerleri her zaman hazır...

- Phil Neville büyük olasılıkla sezon sonu takımdan ayrılacak... 8 yıl içerisinde sizin için ne kadar etkili oldu ve onun ayrılışı soyunma odasında büyük boşluğa sebep olacak mı?
- Gerçekten bizim için çok yararlı bir oyuncu oldu. O çok müthiş bir kaptan ve müthiş bir futbolcu. Onu çok özleyeceğiz... Saha içinde ve kenarında güvendiğim bir kaç kişiden biri de Phil Neville'dir. Onun boşluğunu doldurmak gerçekten çok zor olacak.


- Sizce bu yaz eski sezonlara nazaran daha pahalı harcamalar, transferler görecek miyiz?
- Ben de öyle düşünüyorum. Bu sezon bir ya da iki iyi transfer yapa bileceğimizi düşünüyorum. Gelirler çoğaldıkça kulüp bu parayı iyi değerlendirmek isteyecektir. Ama borcu çok olan takımlar borçlarını da kapatmak isteyecektir. Tek sorun maaşlarla ilgili olabilir. Yeni kanunlar çok ağır ve kulüpler için çok zorluk çıkaracağından eminim.

- Yılın teknik direktörleri Mayıs ayının 20'si açıklanacak. Sizden kimin için oy kullandığınızı sormayacağız ama  bu sezon sizi en çok etkileyen teknik direktör kim?
- Bir çok aday bu sezon başarılı işler yaptı. Akla ilk gelen isim, Premier Ligi kazanan Sir Alex Ferguson. Villas Boas da beni etkileyen teknik direktörler içerisinde. Swansea bu sezon müthişti ve Michael Laudrup ilk sezonunda harika işler yaptı. Ve tabi ki Roberto Marinez... Wigan'ı FA Cup'da finale taşıyan adam...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder