26 Mayıs 2013 Pazar

Öncelik sırasına göre ihtiyaç listesi



Sezon resmen bitti.

Değişen bir çehre.
Kaybedilen lig.
Kazanılan kupa.
Ve Avrupa'da yarı final cepte.

Eksiler, artılar ve gidilecek çok yol var.

Hazır sezon bitmiş, gündem ferahlamışken, öncelik sırasına göre bir ihtiyaç listesi yapalım Fenerbahçemiz için.

Bu sene muhasebe yapmayacağım; zira haramiler çaldıklarıyla 10 yılda gelecekleri noktaya 2 senede geldiler.
Geçmişte bazı hatalı transferlerle maddi kayıplar yaşamış olsak da, o kamburların yükünden de kurtularak, gelecek 2 yılda yapacağımız transferleri bu sezona sığdırmak zorundayız bence.

Biten sezonun zayıf karnı malum idi.
Gelecek sezon lami cimi yok, tüm eksikleri kampa kadar tamamlamalıyız.
Bile bile lades deme devri bitti.
Olmayacak duaya amin deme lüksümüz kalmadı.
Sıfır hata ile oynamak zorundayız.
Sıfır hata.

İhtiyaç listesine gelelim:

Listenin demirbaşları saha dışından:

  1. Strateji ve Algı yönetimi enjekiyonu
  2. Moral, umut ve birliktelik

Saha içi ise elbette daha maliyetli:

Öncelikle temel olarak takımın dribling ve sürat ortalamasını artırmak zorundayız. Kalem kalem bakacak olursak;
  1. Yabancı stoper.
  2. Yabancı stoper.
  3. Santrfor.
  4. Ofansif orta saha.
  5. Sol bek.
Açalım mı?


1- Yabancı Stoper:

Yerli stoperlere saygım var, ancak üst klasmanda bir şekilde hep zayıf karnımız oldular. Yobo'ya emekleri için teşekkür edebiliriz. Ve taş gibi, süratli, rakip forvetleri sindiren, rakibi önde karşılayan, top aldırmayan bir stoperi kadroya katmalıyız.



2- Yabancı Stoper:

Dedim ya, yerli stoperlere saygım var ancak iki kaliteli yabancı stoperden yanayım. Üstelik, oluşacak bu tandemin asgari 40 maç rotasyona tabi tutulmadan ilk 11 oynaması gerektiğini düşünüyorum. 2. yabancı stoperin ilkinden farklı olarak; ayaklarına hakim, topu oyuna iyi sokan, baskı altında topla çıkabilen ve ama mutlaka süratli biri olması gerek.

Elimizdeki maddi imkanlarla; efsane tandemlerimiz Uche-Högh ve Lugano-Edu'dan daha iyisini yapabiliriz. Yapabilmeliyiz.


3- Santrfor:

Webo'dan çok memnunum. Tartışılmaz. Ama tüm sezonu tek başına kaldıramayacağı gibi, kapasitesi sınırlı bir golcü Webo. Ondan iyisine; aynı özveri ve çalışkanlıkta ve ama 3. bölgede pas merkezi olabilecek ve bir kanat oyuncusu kadar olmasa da, dribling yapabilecek oyuncuya ihtiyacımız var ilerde. Al-verleri çok iyi yapmalı, hava hakimiyeti olmalı, kusursuz duvar oynamalı. Oscar Cardozo misal. Kadrodaki oyunculardan Bienvenü gitti, Semih artık ne yazık ki katkı veremiyor. Sow ise futbol takımımızın en önemli 3 oyuncusundan biri olsa da, mevcut formasyonda ilerde tek başına götüremiyor. Zaten o yüzden tahtaya sol forvet yazılıp serbest oynadığında daha çok katkısı oldu takıma.


4- Ofansif orta saha:

Alex ve benzeri oyuncuların savunma tarafını, Cristian ve benzeri oyuncuların ise hücum tarafını beceremedikleri mevki. 3'lünün ortası, forvetin arkası orta saha oyuncusu. O alınsın manasında söylemiyorum ama bir Draxler, bir Belhanda tipinde, hücumun lokomotifi, savunmanın değişmez bir parçası olan, tempolu, driblingi ve pas yeteneği olan tempolu bir orta saha.

Biten sezonda en büyük eksikliğimiz oyun akışkanlığımızın olmayışı idi. Hoca ne kadar "Kat edin" dese de, kat etmenin doğal versiyonu dribling yeteneği kısıtlı kadro bu konuda büyük sıkıntı çekti.

Oyun aklı, hücum lideri, bitirici pas ve varyetelerin mümessili, bir ofansif orta saha oyuncusuna ihtiyacımız var.


5- Sol bek:

Mevcut durumda Hasan Ali yedeksiz. Ondan iyi yerli oyuncu yok mevkisinde. Kötüsüne de razı gelecek miyiz ki Ziegler'i beğenmedik? O halde iyi bir yabancı almak zorundayız o bölgeye de. Andre Santos'un geri koşanı ve Avrupalısı makbuldür benim için. Ya da Gökhan GÖnül'ün simetriği. Oyun kurucu bir sol bek. Sol kanadı koridor yapabilecek.


Peki ya gidecekler?

İsim isim yazma gereği duymuyorum.
Yukarıdaki ihtiyaçların auta çıkaracağı isimler olacaktır zaten. Ayrıca lafı uzatmaya gerek yok, faydalanamadığımız ve ümit vermeyen her oyuncu ile yollarımızı ayırmalıyız. Fenerbahçe çiftlik değil.
Gelebilecek bonservisler ve maaşlarından açılan bütçe ile ihtiyaçlarımızı ancak karşılayabileceğiz zaten.
Olmayacak duaya amin demeye gerek yok derken bunu kastetmiştim.

Ama öyle toptan temizlik diyorsanız mümkün değil.
Hem sözleşme şartları hem de takımın havasını/harmonisini bozacak tarihi bir yanlış olur.
Biz hiç faydalanamadığımız oyuncularla yollarımızı ayırıp, yerlerine katkı alabileceğimiz özellikte oyuncular koyalım yeter.


Cristian?

Taktınız adama taktınız:)
Ama haklısınız.
Ayrıldığımız nokta, gitmesi şart değil.
İdeal 11'in figürü olmasın yeter. Zira rotasyon için harika bir oyuncu.
Orta sahadaki 3 pozisyonda da oynayabilmesi büyük artı.
Rotasyon günlerinde 2. takımın asıl figürü olabilir pekala.
Hem Türkiye ve Avrupa'da takım içi kazandığı raputasyonu göz ardı etmeyin bu kadar.

Ondan iyisi mutlaka alınsın ama kalmasına bu kadar laf edilmesin tarafındayım.


Gökhan'ın sakatlığı?

Orhan gitti, sağ bekin yedeği Mehmet Topuz oldu. Ben çok güveniyorum. Zaaflarını giderecektir.


Yabancı sayısı?

Faydalanamadığımız oyuncular giderse bu bahis kendiliğinden ortadan kalkar.


Sol açık/forvet?

Sow ve Caner yeter bence. Ama belki her 2 kanatta oynayabilecek biri alınabilir denk gelirse.


Alper transferi?

Haramiler için puzzle'ın son parçası, bizim en ihtiyaç duyduğumuz oyuncu tipiydi Alper.
Tempolu, atletik, diriblingi olan, kısa mesafe pas alışverişleri başarılı, genç ve yerli.
Şimdi Topal, Emre, Salih, Alper gibi bir yerli orta saha rotasyonumuz var. O bölgenin 7'ye tamamlanması gerek bence. Gördünüz, tarihimizin ilk yarı finaline orta sahada Selçuk-Cristian-Salih ile balamak zorunda kaldık sakatlık/cezalardan ötürü.

Şimdilik bu kadar.
Ha, hazırlık kampına bu sezon da yetişmeyecekse transferler, hiçbirini istemiyorum şahsen.
Durum bu.
İşte eyle.


10 yorum:

  1. Volkan
    Gökhan Yabancı Yabancı Yabancı
    Emre Alper
    Kuyt Yabancı Sow
    Yabancı

    Yazınızdan hareketle çıkardığım kadro bu. Maalesef 7 yabancı oluyor. Bu sayıyı azaltmak için bana göre en mantıklı fikir sol stoperi Egemen'e emanet etmek. Egemen'in yanına hızlı, atletik, ayağı düzgün, oyun kurabilien bir stoper alınması kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
  2. Gercekci olmak gerekirse iki yeni stoper alinacagina inanmiyorum. Bence hazirlik kampina yetisecek en ivedi transferler bir stoper,bir santrfor ve sol bek olacaktir.Bu kez hazirlik kampina daha "hazir" bir kadroyla girme zorunlulugu var ,umarim yonetim de ayni fikirdedir.

    YanıtlaSil
  3. Volkan Gökhan Emre Salih Alper Kuyt Sow bu oyuncular ilk 11 olsun herşey yerince daha iyi olur :)

    YanıtlaSil
  4. daha bu kadroya meırelesınde dahıl olcagını dusunecek olursak yabancı sayısı 8 yapar...
    avrupa ıcın konusuyorsak sadece cok ısabetlı seylerden bahsetmıssınız katılıyorum ve bu bahsı gecen transferler yapılırsa yabancı sayısı o kadarda onemlı olmadan daha ılerıye gıdecektır takım...
    turkıye lıgıne gelecek olursak sol bekte yabancıdan vazgecıp h.alı yı tercıh ederek yabancı sorununu cok rahat ortadan kaldırırız kı bolgesının en ıyı yerlı oyuncusu olmasının yanında suan lıgımızdekı yerlı yabancı karısık en ıyı sol bek oldugu gercegınıde unutmamalıyız

    YanıtlaSil
  5. volkan/mert
    gökhan/topuz-ö.toprak(s.taşçı)/bekir-yabancı/egemen-yabancı/h.ali
    topal/cristian(meireles)
    emre/alper
    belhanda/salih
    sow/caner-kuyt/webo-emenike/serdar gürler
    bu da benim hayalim.5 transfer istiyorum mümkünse :) en çok da serdar gürleri istiyorum. 22 kişilik iskelet kadro+gelecek vaat eden gençler

    YanıtlaSil
  6. Egemen'in yanına "Mats Hummels" özelliklerini taşıyan bir yabancı stoper yeterli, 2 yabancı stoper dengeyi bozar diye düşünüyorum. Webo mükemmel bir yedek/rotasyon onun yerine Emenike tarzında bir santrafor evet mutlaka gerekli ve takımın kesinlikle en ihtiyacı olan bölge Alex mevkiine transfer şart.

    YanıtlaSil
  7. Santrofor icin benim dusuncem semih gonderilip weboya yedek klubusei gosterilmeli her ne kadar yarim sezonda yaptiklarina minnettar olsakta koca bir sezonu sadece onunla geciremeyiz solda sow'u dusunursek sagda kuyt(kuyttan daha fazla verim alinabilecek biri gelmezse) ortada ilk tercihim emenike guc ve hiz FB gibi bi takim icin onemli olan sey bu adamda mevcut zamaninda malum unsurlardan yararlanamamistik artik zamani geldi

    Sol ve sag bek mutlak ihtiyac sag icin gokhanin yaptiginin en azindan defansta yapabilecek biri olursa yine iyidir zira avrupanin en iyilerinden birine sahibiz solda hasan ali hep tercihim olur ancak yedek sart

    Neden yoboyu gonderme derrdinde insanlar anlamiyorum onun yanina biri alinip yeterli verim alinabilir ornek olarak uzun boylu sakin biri Mertesacker Terry

    YanıtlaSil
  8. özellikle stoper tezinize %100 katılıyorum.futbol artık oyunun kaleciden kurulduğu bir oyun.bunu biz de yapmak istiyoruz ama özellikle son 2 sezondur volkan-yobo-bekir üçlüsünün bunu yaparken yedirdiği veya gereksiz tehlike yarattırdığı pozisyonlar ortada ve azımsanamayacak kadar da fazla!bugün barselona bile sırf oyunu geriden doğru kurabilmek adına o.saha mascherano'yu pique'nin yerine stoper oynatıyorsa ve yerli olarak bunu yapabilecek bir stoperimiz yoksa o zaman 25mil€'ya yakın bir bütçeyle 2 tane kral stoper alınmalı...
    baroni tezinize hiç katılmıyorum çünkü çok "moody" bir futbolcu ve aynı stoch gibi çok gereksiz ve anlamsız derecede duygusal bir futbolcu..maç içinde istikrarı hiç yok.isterse oynuyor isterse oynamıyor..böyle bir oyuncu yedek kalırsa performansı acayip düşer.eğer teklif varsa hemen satmalıyız!
    Gökhan'ın sakatlığı dediğinizde aklıma Volkan'ın sakatlığı geldi..umarım gereksiz sorumsuzluk yapıp ameliyat olmamazlık yapmaz..Mert Günok geleceğin FB ve Milli Takım kalecisidir.Bunu Volkan'ın da artık kabullenmesi gerekiyor..eğer bunları düşünüp sakat sakat oynmaya devam ederse hem bizi hemde FB'yi yakar!ne kadar sorumsuz olabileceğini son 6s maçında gördüğü kırmızı kartla gördük malesef....

    YanıtlaSil
  9. kadro şudur arkadaşlar söylüyorum:
    volkan(mert)
    gökhan(topuz)/Yobo(bekir)/egemen(yabancı)/hasan ali(yabancı)
    Meireles(alper)/topal(selçuk)/emre(salih)
    Kuyt(kerim frei)/yabancı(webo)/sow(caner)

    yobo nunve meireles in gideceğini sanmıyorum. hatta krasic ve stoch un ikisinin birden de gönderileceğni sanmıyorum.
    bence stoper ve forvet gerçekten çok kaliteli olmalı,kuyt için alternatih kerim iyi olabilir.

    YanıtlaSil
  10. gurbetçi stoperlerle ilgili fikrinizi merak ediyorum.

    YanıtlaSil