29 Eylül 2013 Pazar

Biz film önerisi/yorumu diyelim, siz bugünlerin tasvirine yorun: Başkalarının Hayatı [Das Leben Der Anderen]



İnsanları kontrol altında tutmanın belki de dünya üzerinde bulunmuş en kusursuz formülü, kendilerinin takip edildiği duygusunu onlara hissettirmektir.

Başkalarının Hayatı, bize 1984 yılının Doğu Almanyası'ndan bahsetse de anlattığı duyguların hiçbirine yabancı değiliz. Bir sanatçı ve bir yazarın hayatındaki devlet rolü, hepimizin hayatında var olan izleniyoruz korkusunu çarpıcı şekilde seriyor gözler önüne.
Devlet gerektiğinde sizin güvenliğiniz için (!) sizi dinler, izler, kayıt eder, fişler, tutuklar, işkence yapar ve hatta öldürür ki, zararsız ve hayırlı bir vatandaş olabilesiniz.
Davalarınızda size savunma hakkı vermez çünkü o devlet olarak bütün delilleri toplamış, doğru olan kanaata varmıştır.

Sizin açıklama yapmanıza, derdinizi anlatmanıza, yazmanıza ve konuşmanıza izin vermez çünkü o devlet olarak tüm bilgileri gerekli basın organlarına gerektiği şekilde anlatmıştır zaten!

Manşetlere baktığınızda gördükleriniz ile yaşadıklarınız arasında koca farklar olsa da her zaman için yazılan doğrudur (!) çünkü devlet olayların sebep ve sonuçlarını yaşayan herkesten çok daha iyi bilir. Bir olay o oldu dediyse olmuştur. Başka bir kanıt aramak onun aziz saygınlığına hakaret demektir.

Bu durumda siz kendinizi ancak yakın dostlarınıza anlatabilir bir hale gelmişken, devlet onlarla da aranıza girmeyi başarır. Evinizin, telefonunuzun dinlenmesi onların itibarları için pek de hayırlı olmayacaktır. Belki bazı ihalelere katılmaları sizinle olan aziz dostluklarına ara vermelerine bağlıdır.

En önemlisi de asla yazmamalısınızdır. Yazdığınız şeyleri her okuyan insan onlar için mücadele edilecek yeni hainler demektir ki, koskoca devletin daha mühim işleri olmalıdır.

Sizler ne kadar anlatsanız da o bunları dış tehditlere karşı, kandırılan cahil halkını korumak için yapmaktadır.

Bu yüzden kirli gözleri her daim üzerinizde olacaktır...

İşte Başkalarının Hayatı, devletin  kirli gözlerinin yaşamlarda açtığı telafi edilemez yaraları yüzümüze vurmak için izlememiz gereken önemli bir eser.

Bir gün adaletin hepimiz için gerekli olacağını unutmadığımız günlere...

Sevgilerle







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder