14 Eylül 2012 Cuma

George Soros botoks yaptırırsa?


Lafı uzatmadan, hemen, herkesin anlayabileceği şekilde, kısa kısa/madde madde yazmaya çalışacağım "Bir şirket"in borsada yaptığı yolsuzluğu ve buna izin veren Spica'yı.

1. Dalga


  1. İddiaya göre "X" Sportif A.Ş. hisseleri yüksek fiyattan satarken, cazip göstermek için stadyum gelirleri Sportif A.Ş.'nin dedi.
  2. Sonra tarihte görülmemiş, abartılı bir bedelli sermaye oranı açıkladı.
  3. Sermaye artırımı doğal hak ve normal bir prosedür. Ancak bunun için tüm hisse sahiplerinin - % 55 "X Şirketi" ve  % 45 yatırımcılar - şirket kasasına "Reel" nakit sokması gerekmekte.
  4. Spica; "Soyguna karşı değiliz ama kepçeyi küçültüyormuş gibi yap" diyince bedelli sermaye oranını Kaf Dağı'ndan Everest'e indirdi, güya "Bir şirket".
  5. % 55 pay sahibi "X Şirketi"; sermaye artırımında kasaya nakit koymadı. Zaten hiç yoktu. Bunun yerine; 1. maddede belirtildiği gibi, daha önce satılırken zaten Sportif A.Ş. gelir kalemlerinden biri olarak görünen stad gelirlerini, Sportif A.Ş'ye yeni devrediyormuş gibi yaptı.
  6. Spica; 5. maddeye müsaade etti. Şimdi yatırımcı, elindeki hissenin payı küçülmesin diye, rüçhan hakkını kaybetmemek için, elindeki hisse oranınca, abartılı bir şekilde yeniden ödeme yapmak zorunda kaldı Sportif A.Ş.'ye.
  7. Bu parayı öde(ye)meyenler, rüçhan haklarını kaybetti ve; tavandan sattığı hisseyi, tabandan yatırımcının elinden aldı "X Şirketi".
  8. Kasasına bu cambazlık ile para koyarken, yatırımcıların elinden tabandan aldığı hisseleri de, yabancı fonlara sattı "O şirket".
  9. Bu şekilde 278 Milyon TL gelir elde ettiği söyleniyor.
  10. Taban yapan hisseleri yükseltmek, cazip göstermek için de; ellerindeki medya ile iştah artırdı "X Şirketi". Bunu yaparken de yeni bir bedelli olmayacak dedi, diğer yalanları gibi.

2. Dalga 


  1. 1. Dalga yetmedi/kesmedi "X Şirketi"ni. Teknik iflastan kurtulmak için; bir cambazlık daha lazımdı, belki başkaları da.
  2. Önce, borçlu olduğu bankanın, yan kuruluşuna değerleme yaptırdı bunun için. Hile 1.
  3. Sonra; 2030 yılına kadar doğabilecek muhtemel gelirlerin beklenen değerini, şirkete reel gelir olarak gösterdi "O şirket". Hile 2.
  4.  Bu şekilde, doğmamış çocuğa don biçerek, 2016 yılına kadar temlik altında bulunan yayın ve stad gelirleri ortada nal gibi dururken, tüm dünyada uzun vade geleceğe dönük bütçe gelirlerinin bugünden reailze edilmesinin doğurduğu finansal krizler ortadayken; özkaynaklarını artıya geçirdi "X Şirketi". Tüm bunlara göz yumdu Spica. Hile 3.
  5. Zemin hazırlandı. 2. Dalga bedelli sermaye artırımı için çanlar çaldı. Özkaynaklarını evrensel ekonomi ölçeğinde irrasyonel şekilde değerleme ve geleceğe dönük realizasyon ile artıya geçiren "X Şirketi"; % 300 bedelli sermaye artırımını duyurdu.
  6. Şimdi yatırımcı; 1. dalgada tavandan alıp, tabandan sattığı ve/veya tavandan alıp, tabandan yeniden sermaye koyduğu "X Şirketi" Sportif A.Ş hisselerine; 2. dalga ile yeniden sermaye koymak durumunda ya da yine tabandan "O Şirkett"e satmak durumunda. Hile 4.
  7. "X Şirketi" nin bu şekilde 188,2 Milyon nakit elde edeceği söyleniyor. "X Şirketi"nin borcu kapanmaz, bitmez. Ama icad ettikleri hortum ve buna müsamaha gösteren Spica yordamıyla, kısa vade finansal borçlardan yırttıkları aşikar.
  8. Özetle ne yapıyor "X Şirketi"? Otobüs biletini en yüksek fiyattan satıyor. Sonra o bileti sattığı yolcuya diyor ki: Sen bu bileti istiyor musun? Eğer istiyorsan bize şu kadar daha ödemelisin. İstemiyorsan, bileti sana sattığım rakamın yarı fiyatına alır, başkasına satarım.
  9. Evet; aynı bileti şu ana kadar 2 farklı yolcuya sattı "O şirket". Bu yolla kayda değer gelir de elde etti. Buna Spica, apaçık şekilde müsamaha gösterdi.
  10. Şimdi sorular: 
  • İlk dalgada sessiz kalan yatırımcı, bu 2. dalgada ne yapacak?
  • Başbakanlığa ve Spica'ya yapılan şikayetler ne sonuç verecek?
  • "X Şirketi" kaç bedelli sermaye artırımı daha yapacak?
  • Bu uygulamayı İMKB'de "O Şirket"ten başka ilk kim deneyecek?
  • Spica, bu uygulamayı yapacak diğer şirketlere ne söyleyecek?
  • Bu uygulamayı herkesin yapması durumunda; İMKB'nin hem yurt için hem yurt dışı düşen itibarini kim yükseltecek?
  • "X Şirketi"ni kurtarmak için yapılanlarla, yatırımcıyı borsadan kaçırma pahasına yapılanlara kim dur diyecek?
  • Ve tüm bunlar, medyada ne kadar yer bulacak?

Nam-ı diğer Soros, Arsen Lupen'in "O Şirket"teki ve Türkiye ile ilgili geçmişi ortadayken; neden "X Şirketi"nin Başkanı olduğunu ve hikayenin sonunu artık herkes anlayabiliyordur sanırım?

Başka sözüm de, sorum da yok.
Yukarıda Allah var.

3 yorum:

  1. % 9900 bedelli sermaye arttırımı kabul edilse ve 1 tl nominalden kullanılsa idi

    1 hisse 170+99=269 tl maliyet olacak (bölünme haberindeki fiyat) ve yatırımcının elinde
    1 eski
    99 yeni olarak toplam 100 hisse olacak
    tahmini olarakta fiyat 2,60 - 2,70 arasında olacaktı.
    sermaye arttırım oranı % 400 e indirilip kullanım fiyatı 25 tl belirlendiğinde hem yatırımcıdan 99 tl yerine 100 tl toplanıldı
    hemde senet fiyatı yukarıda bırakıldığı için tekrar sermaye arttırımına katılıma zemin hazırlandı. ilk oran kabul edilse idi şimdi % 300 bedelli ve 10 tl kullanım fiyatına kim katılırdı?
    hisse başına şu an 99 tl yerine
    1*4=4 25*4 100 tl
    5*3=15 5*30 150 tl ile toplamda 250 tl toplanılacak yatırımcının elinde ilk arttırıma (%9900) 100 lot yerine 2 sermaye arttırımı ile 15 lot hisse olacak . ilk sermaye arttırımı yatırımcı açısından daha avantajlıydı.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Çok çakalca bir oyun. Elinde parası olmayan (yani ky) ve hisseden zorunlu olarak çıkan çok büyük zarar edecek.

    YanıtlaSil