13 Ağustos 2012 Pazartesi

Etekteki Taşlar




Hazırlık maçlarının ardından 3 resmi maç yaptık.
3. ön elemeyi geçsek de pek tad vermedik.
Süper Kupa'da ise, kelimenin tam anlamıyla rezalettik.
Bekir'in son dakika golü, Volkan'ın kurtardığı penaltı ve dün akşam yediğimiz son dakika penaltısı.
3 maç, 3 kırılma anı; 2 bize, 1 rakibe.

Ben, şahsen olumlu taraftar profili çizenlerdenim; ki bunu saklamam, kabul ederim.
Daha korumacı, sahiplenen, kıyamayan, romantik serseri olabilirim.

Ama bu, gözle görünen yanlışlardan kaçmak anlamına gelmemeli.

Genel olarak Aykut Hoca geldiğinden beri, takımın genel yapısı ve transfer politikalarından oldukça memnunum. Belli dönemlerde, özellikle ligin ikinci yarılarında oynattığı futboldan da ziyadesiyle.
Bu sezonun transfer başlangıcından ve oluşturulmaya çalışılan omurgadan da memnuniyetimi müteakip defalar yazdım.
Uzun vadede hala yanılmış sayılmam ama kısa vade için, en azından bugün için bazı soru işaretlerini yazalım alt alta.


  1. Klişe. Orta saha. Transferin ötesinde sorun olan bölge. 4'lü orta sahada Cris-Topal olmaz, olmuyor, mümkün değil. 3'lü orta sahada ise tevekkeli adam eksik. İlk 11'i geçtim, sezon boyu rotasyon için transfer, evet şart. Ve eminim, olacak.
  2. Defans. Lugano-Yobo'dan; geçen yıl önce Serdar-Yobo'ya, olmayınca Bekir-Yobo'ya döndük. Bekir yükseldi ama ilk 11 için değil, rotasyon için idealdi. Yobo-Egemen mi olacak şimdi? Lugano-Yobo'nun oldukça gerisinde, değil mi?
  3. Sol bek. Hasan Ali'den mutlu ve umutluyum. Üzerine koyarak yükselecek, inanıyorum. Ama yedeği yok. Yük omuzlarında, stres yapma riski çok.
  4. Hücum. Yıldızlarını say deseler kimleri sayarsın? Alex, Kuyt, Sow, Stoch, Krasic değil mi? Bu 5'ini aynı anda oynatamayacağın aşikar. 4'üne razıyım, 3'ü ile çıkabilecek misin peki?
  5. İdeal diziliş & kadro. Başarılı ve büyük takımların daima ideal bir dizilişleri ve 11'leri olur. Başarıyı getiren ana faktörlerden biri bu. En azından 2. bir şablon olur; sanıyorum en büyük sorunumuz bu. Şu an Alex'li standardımız olan 4-4-1-1 ile devam ediyoruz. Ama bu dizilişte, yukarıdaki 5 yıldızından en fazla 3'ünü kullanabilirsin. Sow'u oynatmak, Kuyt'u kullanmak zorundasın. Stoch ve Krasic'e yatırım yaptın. Bu durumda yola nasıl devam edeceğine artık karar vermeli ve taşları yerine oturtmalısın, aşikar. Orta saha transferinden bile elzem bence.

Uzatmadan 5 ana maddede topladım etekteki taşları.
Maliyetlere burada girmedim. Bir başka yazıda değineceğim.

Teknik direktör olsam, öncelik sıram şöyle olurdu:

  1. Öncelikle, olmayacak duaya amin dememeli artık. İlk iş bu. Kararlılık.
  2. Birincil şablona karar vermek.
  3. Taşları oturtmak.
  4. Eksik/sırıtan bölgeye takım içi çözüm bulmak.
  5. Takım içinden çözemeyeceğin eksikliğe takviye yapmak.

Aykut Hoca'nın tüm bunları düşündüğüne eminim ve sonuna kadar güveniyorum kendisine.
Ancak kazanarak devam etmek zorunda, yukarıdaki tüm sorunlarla baş etmeye çalışırken; zira, görülüyor ki tribünlerdeki beklenti ve aynı oranda gerginlik, had safhada.

Şans onun ve tüm Fenerbahçeliler'in yanında olur umarım.




6 yorum:

  1. ya abi herşey tamam hoş ama aykut hoca geldiğinden beri göbekte sorun var birileri geliyo birileri gidiyo ama adam gibi para verip göbeğe birini al(a)mıyolar! Cristian 34 maçta 4 maç top oynuyo 4-5 gol atıyo bi sonraki sezon ilk 11 i garantiliyo, Selçuğun kalitesi belli kaldi ki Topalı gördük onun da Selçuktan bi ekstrası yok.. bu sene bence Krasiç transferinden daha elzem olan orta sahaydı ama almadılar ve bana göre artık o transferi yapmayacaklar ki yapmazlarsa bu sene çok sevdiğim takımımın maçlarını izlemeyeceğim, çünkü ben maç kazanmak değil futbol izlemek istiyorum, çünkü takımım geride kalecisi ile pas yapmasın istiyorum ve artık gerçekten maç esnasındaki sinirimin sağlığımı etkilemeye başladğını düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  2. Aykut Kocamanın tek hatası Crıstıana toz konduramamasıdır Mehmet topuz kayseriden alındıgında orta sahada oynuyordu burda çok bilmişlik taslamamak istemiyorum ancak Mehmet topuz ve topal orta sahanın açıgını kapatır Crıstıan biraz daha gevşek bir futbolcu defansa gelince bekir çok kötü bir performans sergiledi zaten bekirin en iyi oynadıgı maçta yok sadece iyi olabiliyor serdar kesimal gibi bir defans varken bekirede kulube yeterli kanatlarda Milos Krasic ve stoch'a emanet edilemli 90 dk hiçbir şey yapmayan üstüne saçmalayan caner 24 yaşında olabilir ama bu kadarda hata yapmasıno gerektirmez kalede merte sözüm yok ısınmadan girdi henüz 23 yaşında ve adam gibi adam forvette artık çok sevdigim ALEXi almamız gerekiyor sow ve kuyt iyi ikli oluştururlar zaten ALEXte kuytla degişmeli oynar ama Aykut hoca cesaretli davranamıyor arkasında Aziz yıldırım gibi Türk futbolunu bir abisi var ama anlam veremedigim şekilde kendi kişiligine yakışır vaziyette bulamıyorum takımı inşallah aykut hocamızda kendisini biraz toparlar ve Galatasaray gibi ezeli rakibimiz ve dostumuz karşısında eski üstün hallerimizi tekrardan yakalarız.

    YanıtlaSil
  3. Üstad herşeyi iyi güzel yazıyorsun seni zevkle takip ediyoruz ama artık eleştiri boyutuna geçmeliyiz.Eleştirmeliyiz ki bazı kalıplaşmış düşüncelerden teknik kadro ve oyuncular çıksın.. 2003-2004 & 2004-2005 & 2006 - 2007 Şampiyonluklarında ki oyun anlayışımızla şimdi ki futbol arasında dağlar kadar fark var. Taraftar o günleri özlüyor Tuncay-Serhat-Ümit Özat vs formanın hakkını veren savaşan futbolcuları izlemeye hasretiz biz. Aykut hoca ile GS karşı oynadığımız son 5 maça bakalım hep mahkumuz ısıran saldıran önde basan kimse yok böyle bir futbol anlayışı yok.Susuyoruz eleştirmiyoruz bu takım 3 Temmuz sürecinde çok yıprandı diyoruz ama eleştirmiyoruz diye bu rahatlık vurdumduymazlık olmamalı. Biz son maçlarda üç şampiyonluğu kaybetmiş bir takımın taraftarıyız acının en ağırını yaşadık.Mücadele etsinler savaşsınlar varsın kaybetsin yıkılmazız ama mahkum futbol hergün can cekiştirmeye başladı artık.

    YanıtlaSil
  4. Yorumlarina kismen katiliyor ve ekliyorum.. Fenerbahcedeki en büyük Sorun forvet yada Defans kesinlikle degil.. Dünki 6s ve bir önceki Vaslui maclarina baktigimiz zaman.. isimler degisik ama sonuc hep ayni gibi görünüyor.. Orta sahamizda eksik fln degil orta sahasiz oynayan bir anlayisimiz var.. Top ya defansta yada forvette.. ben orta sahada kora kor bir mücadele nadir pozisyonlar ve top kapmalar disinda görmedim.. Herkes Selcuk ve Melo yu bu kadar överken.. Vaslui nin orta sahasinin bizi nasil alt üst ettigini unutmamamk lazim.. o Gün volkan tuttu onlar beceremedi.. Dün ise Mert tutamadi umut becerdi.. Tek fark bu.. Kendini hakem sanan arkadasimiz bir cok faulü vermedi ve tiyatro oyunlarini en ön siradan büyük bir keyifle izledi.. ama bu biz Fenerbahceliler icin hic bir zaman mazeret olamaz olmamali da.. Bizde Alex, Sow, Kuyt ve Stoch gibi oyuncular oldugu sürece her mac gol ve goller atabiliriz.. ki bunlara $imdi Krasic gibi bir oyuncu daha eklendi.. Ancak sorun gol atarken ne kadar gol yiyip ezildigimiz!!! Alex topla bulu$amiyorsa.. Dk. 93 Sow tek ba$ina ileride Gol atmaya cali$ir duruma gelir.. Cünkü Orta saha olmadigi icin Forvet oyuncularimiz Alex dahil orta sahaya ve hatta defansa kadar gelip top olmaya savunmayi rahatlatmaya calisiyor.. O zaman ileride golu kim atacak??

    YanıtlaSil
  5. Bir diger konuda $u.. Dikkat ettiyseniz bizim Futbolcular rakip ceza sahasinda önünde cok rahat pas yapamazken.. rakip takimlarin bunu ne kadar rahat basit ve kolay yaptigini yapabildiginiz farkettiniz mi?? Ceza sahasi ön cizgisine kadar nerdeyse sifir press ve baski olmadan bir iki basit pas ile her Takim her futbolcu gelebiliyor.. ondan sonra bekir Hatali Mert hatali Topal hatali.. Evet hatalar var.. ama eger sen o firsati verirsen hata yapmayada mecbur birakiliyorsun demektir..

    Aykut hocanin orta sahadan önce bana göre bu sorunu cözmesi gerekmektedir.. Önce bu kadar basit gol yiyen bir takim olmaktan cikmaliyiz.. Sonra orta sahayi kontrol altina alabilecek oyuncu hamleleri ve dizilimler $art.. Sow Forvet oynadikca.. Kuyt Stoch Krasic ve Aleximiz oldukca biz Gol sorunu Cekecegimizi hic dü$ünmüyorum..

    Ayrica Salihin artik yava$ yava$ oynamasi gerekli.. 18 Ya$inda bir Futbolcu Tam oynama cagindadir.. ve Tecrübe kazanmasi güclenmesi icin Maclarda oyuna girmesi kendini göstermesi mecburidir.. Aksi Takdirde 30una geldiginde bile genc Salih diye anilir ve Özer gibi yoK olup gider..

    Baroni ve Topaldan daha kötü oynayabileceginide ayrica hic dü$ünmüyürum..

    Saygi ve Sevgiler
    http://twitter.com/Gourbetci

    YanıtlaSil
  6. Aykut hoca nolursun bırak!bizi rezil ettigin yeter ben etek giymiyorum ama benimde taşlarım bunlar!!!

    YanıtlaSil