25 Ağustos 2012 Cumartesi

"Orta saha" transferi: Kararlılık




Dün Twitter'da 20 adet 140 karakter ile anlatmaya çalışmıştım dilim döndüğünce, bloga da taşımak istedim, üzerinden gideriz belki de.


  1. Ozan İpek'in Batalla'ya attırdığı golden istiyorum/bekliyorum bir kanat organizasyonundan. Dün akşam ikisi de muhteşemdi.
  2. Ertuğrul Sağlam; efektif ve modern bir şablonu, iyi ve uygun oyuncularla oynatıyor. Bu sene yeniden çıkış yapabilirler.
  3. Solda Ozan, sağda Sestak, ilerde Pinto ve arkasında Batalla ideal bir hücum 4'lüsü. Ayrıca ortada N'Diaye bu sene üzerine koyacağa benzer.
  4. Kısaca, Bursaspor'u çok beğendim. Serdar Aziz'in sakatlığı şanssızlık oldu onlar için. Avrupa'da yolları açık olsun.
  5. Bursaspor ve Ertuğrul Sağlam üzerinden Fenerbahçe'ye gelelim. Bursaspor'da varolan optimum şablon ve uygun futbolcular, henüz bizde yok.
  6. "Orta saha transferi" meselesine takılıp kaldı geleceğimiz ama hep söylediğim gibi, öncelikli sorun o değil. Şablon ve seçenekler net değil.
  7. Bıkmadan, usanmadan aynı şeyi söyleyeceğim. Hoca'ya birçok açıdan güvenim tam. Ama şablon ile seçeneklere karar vermeli ve artık uygulamalı.
  8. Takımdaki her futbolcu rolünü bilmeli. Ne zaman ne yapması gerektiğini, hangi konuda kendini geliştirmesi gerektiğini bilmeli.
  9. Bunun için takımın "algoritmasının" nal gibi ortada olması gerek. Sürpriz yok, makina gibi. Ancak bu şekilde oyun kendi içinde gelişir.
  10. Aksi halde, şablon ve uygun futbolcuları ararken, üstüne koyamadan sezonu tamamlarsın.
  11. Bursa'da Ozan, Sestak, Batalla ve Pinto var. Kurgu, roller ve yedekleri belli. Bizde? Sow, Kuyt, Krasic, Alex, Stoch. 5'i nasıl oynar?
  12. Tabii ki 5'i bir arada oynayamaz. 3 şablon alternatifin var bu durumda. Seçecek, bedellerine katlanacak ve kararlılıkla uygulayacaksın.
  13. Alex, Sow, Krasic, Kuyt, Stoch; herhangi bir takımda ilk 11 futbolcuları. Hatta o takımın yıldız kontenjanları. Rotasyon oyuncuları değil.
  14. Kuyt her sistemin bankosu şu anda. Alex tabu ise, Sow, Krasic, Stoch'dan 1 veya 2'si rotasyon olur. Yatırım ve potansiyel açısından tezat.
  15. Yok Alex yaşı itibariyle rotasyon oyuncusu olacak derseniz; yatırım yaptığınız ve potansiyeli olan kalan 4'lüyü oynatırsınız.
  16. Ama bunu artık net bir şekilde, tüm kadroya anlatmanız, rolleri en kısa sürede dağıtmanız lazım. Bu, hazırlık kampında yapılmalıydı.
  17. Fatih Terim misal; geçen sezon devre arası 4-4-2'ye döndü. Hücum ve savunma hattı belirgin bir kadro kurdu ve geliştirdi. Asıl transfer bu.
  18. Krasic transferi yapılana kadar Alex'li standart şablon ile devam edeceğini düşünmüş ve tüm hamleleri doğru/yerinde bulmuştum.
  19. Ancak Krasic'in de gelmesiyle, biraz evvel yazdığım sorun hasıl oldu. İşte burada liderlik gerekiyor, kararlılık. Çıkış yolumuz burası.
  20. Önümüz/yolumuz kesinlikle açık. Var olan tüm sorunları çözecek şey, Aykut Hoca'nın göstereceği ve takıma yansıtacağı kararlılık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder