24 Ekim 2012 Çarşamba

Başarının anahtarlarından biri: As/Yedek futbolcuların kalite farkı


Daha sık yapmaya başladığım/çalıştığım birşey bu.
Zaman zaman Twitter'da akıyor fikirlerimiz, birşeyleri yorumluyoruz dilimiz döndüğünce. Ama çoğu zaman timeline içinde kaybolup gidiyor o notlar.
Kimisi kıymetli, not düşülmeli; kimisi uçucu, anlık bilgi.

Bu sebeple, "Twitter Notları" etiketiyle not düşme gereği duyduğum konuları bloga taşımaya karar verdim.

Şunları yazmıştım bugün:



  • Galatasaray'ın iskeletinde en önemli 3 adam Ujfalusi, Melo ve Elmander. Biri sakat, diğeri formsuz ve sonuncusu dün yine 1 aylığına gitti.
  • Defansı tutan adam Ujfalusi, Selçuk'u parlatan Melo, forveti zenginleştiren de Elmander idi. Şimdi 3'ü de sıkıntılı. Ama mesele de bu.
  • Aylar evvel not düştüğüm birşey vardı. Galatasaray ideal 11'i ile şüphesiz oldukça kaliteli görünüyor. Ama 11'in devamı zayıf. Çok zayıf.
  • Ortalama 50 maç oynayan bir futbol takımının, ideal 11'i ile çıktığı/çıkacağı maç sayısı 30'un altındadır. Yatırımı 11'e yapan hata eder.
  • Aykut Kocaman'ın hep anlatmaya çalıştığı ve şahsen benim de dilim döndüğünce vurgulamak istediğim konu bu işte. F.Bahçe daha dengeli takım.
  • Galatasaray'a uyarlarsak; Yobo, Meireles ve Kuyt'un yokluğu bizi de sarsar, ama G.Saray kadar değil. Yedekleri, aslarına yakın.
  • Çok büyük paralar harcayıp, as-yedek arasındaki kalite farkını gece-gündüz gibi yapmak büyük teknik hata. Kocaman bu konuda Terim'den iyi.


Gelin Fenerbahçe'den iki örnek 11 çıkartalım: [Farz edelim 4-4-2 olsun]

As: Volkan - Gökhan - Yobo - Egemen - Hasan Ali - Krasic - Topal - Meireles - Caner - Kuyt - Sow

Yedek: Mert - Orhan - Serdar - Bekir - Özgür - Topuz - Selçuk - Cristian - Stoch - Semih - Bienvenü

Diziliş ve kadro tercihine göre elbette farklılıklar olabilir. Ama mevzu o değil.


Bir de Galatasaray'dan iki örnek 11 çıkaralım: [Yine 4-4-2]

As: Muslera - Eboue - Semih - Dany - Balta - Hamit - Melo - Selçuk - Amrabat - Elmander - Burak

Yedek: Ufuk - Sabri - Gökhan - Cris - Riera - Aydın - Ceyhun - Engin - Emre -  Umut - Baros

***

Fark biraz daha gözler önüne serildi sanırım.

Fenerbahçe'de ilk 11'de devamlı oynamış/oynama alışkanlığı olan 7 oyuncu var. [Serdar, Bekir, Topuz, Selçuk, Cristian, Stoch, Semih] 
Galatasaray'da ise bu rakam 4 [Sabri, Engin, Emre, Umut]

Baros artık rotasyonda olmadığı için saymadım. zira Terim2in onu düşünmediği çok açık.

Yukarıda belirttiğim gibi; ortalama 50 maç oynayan bir futbol takımının, ideal 11'i ile çıktığı/çıkacağı maç sayısı 30'un altındadır. Yatırımı sadece ilk 11'e yapan hata eder.

Maliyetlere girmiyorum; zira Fenerbahçe ile Galatasaray'ın kadro maliyetleri birbirine çok yakın. Ama toplam maliyetin kadro kalitesine dağılımındaki homojenliğe bakıldığında, Fenerbahçe'nin parayı daha doğru harcadığı aşikar.

***

Teknik direktörlüğün birincil fonksiyonu kadro kurmak ve takım kimyasını oluşturmaksa, bu konuda Aykut Kocaman'ın dengeli bir oyuncu grubuyla, formasyon ve rotasyon açısından Galatasaray/Fatih Terim'e göre daha avantajlı/başarılı olduğu ortada.

***

Twitter'da bunları yazarken gelen mesajlardan biri, Galatasaray/Fatih Terim'in Emre Çolak, Aydın Yılmaz ve Semih Kaya'yı, biraz da adam yokluğundan yani çaresizlikten oynattığı yönündeydi.

Bu konuda hakkını yemeyelim Fatih Terim'in ama görüş de yanlış/haksız değil sanki.

***

Uzun maratonda, 5 tane 10 üzerinden 10 puan alan oyuncu yerine; 10 tane 10 üzerinden 7 puan oyuncuyu tercih ederim.

Kalite ortalaması ve homojenliğinin dolaylı ve doğrudan katkıları gözardı edilemez.

Bu bağlamda; Aykut Hoca'ya bir teşekkür borcumuz daha var.

Bence.





3 yorum:

  1. Haklısın. ilerleyen haftalarda bu sıkıntıyı daha net göreceğiz.ki şu anda puan kayıpları bu yüzden engellenemiyor.peki devre arasında bu bölgelere yapılacak olası doğru transferler ne derece faydalı olur?

    YanıtlaSil
  2. Recep Niyaz, Salih Uçan, Sezer Öztürk gibi oyuncuları yedek kulübesinde futbol hayatını bitirme taktiğini uygulayan değişik bir mühendis! O bu mühendisliği yaparken saçma sapan harcanan milyonlarca euro da cabası...

    YanıtlaSil
  3. Ben de aslar-yedekler arasında ki kalite farkının çok büyük olmadığını, lakin bunun sebebinin takım kadrosunda ki kalitesizliğin ve dengesizliğin neden olduğunu düşünüyorum. Demek istediğim asların da yedeklerden pek bir farkı yok. Hatta Salih ve Recep gibi genç futbolcuların Cristian ve Selçuk Şahin yada Mehmet Topal gibi futbolculardan, takıma daha verimli olabilecekleri kanaatindeyim. Fakat hiçbir zaman forma şansı bulamıyorlar. Bilmiyorum belki de yanlış düşünüyorum ama takımda 12'ye yakın vasadın altında yetersiz futbolcunun olduğunu ve bir-ikisi hariç diğerlerinin de yetersiz olduğunu düşünüyorum.

    Kesinlikle Kötü: Serdar Kesimal, Bekir, Orhan Şam, Selçuk Şahin, Semih Şentürk, Bienvenu
    Yetersiz: (Egemen Korkmaz), Hasan Ali Kaldırım, Caner Erkin, Mehmet Topuz, Stoch, (Krasic)
    Vasat: Cristian Baroni, Gökhan Gönül,(Mehmet Topal)
    İyi: Yobo, Sow, (Meireles)
    Çok İyi: Kuyt

    Yetersizler belki bir nebze olsun iyileşebilirler (Egemen, Topuz ve Caner hariç) ama kesinlikle kötü olanların herzaman aynı düzeyde kalacaklarına inanıyorum. Takım hantal ve tembel futbolculardan oluşuyor kanaatimce.

    Aykut Kocaman hoca hala takıma bir kimlik oturtabilmiş değil. Bunun sebebini bilmiyorum ama teknik heyet ve yönetimde kafaların çok karışık olduğu belli.

    Sen sevgili dostum Noavas oldukça iyimser ve optimist birisin, ama görüşlerinde yanıldığını da söyleyemem. Umarım karamsar olan benimdir. Yazıların devamını dilerim, saygılar.

    YanıtlaSil